News , Guide

To Reuters εκθειάζει το αστεροσκοπείο «διαστημόπλοιο» στο Τρόοδος (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχεδιασμένο από λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, αρχιτέκτονες και αδέρφια Έλενα, Νικόδημο και Κασσάνδρα Τσολάκη

Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιουλίου 2024

Ρεπορτάζ αφιέρωμα στο Αστεροσκοπείο  Τροόδους που βρίσκεται στα Αγρίδια φιλοξενεί το Reuters σημειώνοντας; πως  μοιάζει σαν να αποκαλύφθηκε στα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας και να είναι έτοιμο για απογείωση.

«Εγκατεστημένο ψηλά στα βουνά του Τροόδους στο κέντρο του νησιού και με ανεμπόδιστη θέα στους ουρανούς, εγκαινιάστηκε τον Μάιο το κρατικά χρηματοδοτούμενο Αστεροσκοπείο Τροόδους, αξίας 1,77 εκατομμυρίων ευρώ (1,90 εκατομμυρίων δολαρίων). Οι προμηθευτές ελπίζουν ότι το έργο θα ενθαρρύνει τους επισκέπτες σε περιοχές που πλήττονται όλο και περισσότερο από την αστικοποίηση και θα διευρύνει το βάθος της ουράνιας γνώσης.

Σχεδιασμένο από λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, αρχιτέκτονες και αδέρφια Έλενα, Νικόδημο και Κασσάνδρα Τσολάκη, η ομοιότητα με ένα διαστημόπλοιο δεν ήταν σκόπιμη, αλλά η φύση του έργου ενστικτωδώς και οξυδερκώς δίνει αυτή την εντύπωση, λέει η Έλενα Τσολάκη.

"Ναι, από κάποιες πλευρές το κτίριο μπορεί να μοιάζει με διαστημόπλοιο. Αυτή ήταν η πρόθεση; Όχι, αλλά αυτό βγήκε", είπε η Έλενα Τσολάκη.

Αναβοσβήνει και μπορεί να το χάσεις.

Η αντανακλαστική επένδυση σημαίνει ότι η γωνιακή κατασκευή με θέα στον οικισμό των Αγριδιών θα μπορούσε να κρύβεται σε κοινή θέα, να δένει άψογα είτε με το έδαφος είτε με τους ουρανούς, ανάλογα με τη γωνία όρασης.

«Μέρος της σύνθεσής μας και ο κύριος στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα εμβληματικό κτίριο για την περιοχή και πιστεύουμε ότι αυτό έχει επιτευχθεί», είπε ο Νικόδημος Τσολάκης.

«Το παρατηρητήριο, μέρος του υποστηριζόμενου από την ΕΕ έργου Geostars για την αναγέννηση απομονωμένων αγροτικών περιοχών σε μέρη της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι εξοπλισμένο με ένα ανακλαστικό τηλεσκόπιο 20 ιντσών, το μεγαλύτερο στο νησί, κάτω από έναν περιστρεφόμενο θόλο πλάτους 5,6 μέτρων και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο κάτω από μια υδραυλική στέγη», αναφέρει το Reuters.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close